heljdaWHELJDA

/lat. Fagopyrum esculentum/

Porijeklom je iz Azije gdje se najviše uzgaja na području Rusije.

Nije žitarica.

Zeljaste je strukture a zrno se koristi za proizvodnju brašna. Crno, piramidalno zrno heljde sasvim je posebno.

 

PALETA PROIZVODA

  • Integralni heljdin puder
  • Fino integralno heljdino brašno
  • Narodno integralno heljdino brašno

INTEGRALNO HELJDINO BRAŠNO

Bjelančevine u integralnom heljdinom brašnu su kvalitetnije nego u brašnu od drugih žitarica.

  • Kada se pšeničnom brašnu nadodaje heljdino, tijesto postaje nježnije kao da je u njemu dosta maslaca.
  • Odlikuje se visokim sadržajem kalija, fosfora, kalcija, željeza, natrija.
  • Bogato je vitaminima kompleksa B a posebno B1, B2.
  • Sadrži mikroelemente jod, cink, brom, flor, rutin, lecitin, organske kiseline.
  • Prosječni sadržaj u 100 g: energija 1496 kJ, bjelančevine 12.o g, ugljikohidrati 70.0 g, masti 3.0 g, vlakna 9.0 g

LJEKOVITOST

  • Jača organizam. Otklanja umor.
  • Ne sadrži gluten pa integralno heljdino brašno koriste osobe oboljele od celijakije.
  • Sadrži osam esencijalnih aminokiselina od kojih je lizin posebno značajan za rast kostiju i obnavljanje krvi.
  • Sadrži agrimin koji smanjuje rizik sterilnosti.
  • Bogato je flovonoidima.
  • Bogato je dijetalnim vlaknima i lako probavljivo.
  • Jača memoriju i koncentraciju.
  • Predstavlja ljekovito sredstvo u liječenju povišenog krvnog tlaka i kolesterola, reumatizma, glaukoma.
  • Smanjuje razinu šećera u krvi i povoljno je za dijabetičare.
  • Idealna namirnica za osobe s poremećenom probavom, za djecu i starije osobe.
  • Rutin povećava elastičnost kapilara i poboljšava njihovu propustljivost.
  • Pomaže kod bolesti želuca i crijeva, pri nervnim rastrojstvima, malokrvnosti i gojaznosti.
  • Preporučuje se osobama koje imaju masnoće u krvi.
  • Održava zdravlje kardiovaskularnog sistema i podmlađuje krvne sudove. Povećava cirkulaciju krvi.
  • Povećava lučenje mokraće.
  • Smanjuje rizik od raka.