jecamWJEČAM

/lat.Hordeum sativum/

Ječam potječe iz Etiopije i jugoistočne Azije gdje se uzgajao prije 10 000 godina.

Zrno je bez mirisa, brašnastog i slatkastog ukusa.

 

PALETA PROIZVODA

  • Integralni ječmeni puder
  • Fino integralno ječmeno brašno

INTEGRALNO JEČMENO BRAŠNO

  • Integralno ječmeno brašno je svijetlo brašno, blagog okusa, poznato je po svom "zagrijavajućem učinku".
  • Obiluje nezasićenim masnim kiselinama.
  • Kada se pšeničnom brašnu nadodaje integralno ječmeno brašno dobije se kvalitetniji kruh sive boje koji dugo zadržava vlažnost.
  • Odlikuje se visokim sadržajem fosfora, magnezija, kalcija, kalija, cinka, željeza, fluora, selena.
  • Bogato je vitaminima E, B kompleksa a u manjim količinama A i D .
  • Sadrži minerale: flor, magnezij, kalcij, kalij, cink, željezo, fluor, selen, bakar.
  • Prosječni sadržaj u 100 g: energija 1443 kJ, bjelančevine 11.o g, ugljikohidrati 74.0 g, masti 1,5 g, vlakna 10.0 g

LJEKOVITOST

  • Jača odbrambene snage organizma.
  • Sadrži vitamin B5 koji je neophodan za metabolizam ugljikohidrata, masti i bjelančevina.
  • Sadrži vitamin B12 koji je inače rijedak u žitaricama.
  • Minerali selen i bakar važni su sastojci antioksidativnih enzima koji štite organizam od slobodnih radikala.
  • Selen u organizmu smanjuje rizik od karcinoma i kardiovaskularnih bolesti.
  • Zbog značajnog udjela vlakana snizuje povišenu razinu kolesterola i održava povoljnu ravnotežu crijevne mikroflore.
  • 35 posto nezasićenih masnih kiselina smanjuju kolesterol u krvi, što nije slučaj ni s jednom drugom žitaricom.