kukuruzWKUKURUZ

/lat. Zea mays/

Kukuruz je porijeklom iz Sjeverne Amerike čiji fosilni ostaci sežu u period 4500 godina p.n.e.

Kolumbo je kukuruz prenio u Evropu.

Kukuruz u svjetskim razmjerima zauzima drugo mjesto po proizvodnji, odmah iza riže a ispred pšenice.

 

PALETA PROIZVODA

  • Kukuruzni puder
  • Narodno kukuruzno brašno
  • Kukuruzna krupica

NARODNO KUKURUZNO BRAŠNO

  • Ne sadrži gluten
  • Brašno je dobiveno mljevenjem cijelog zrna te sadrži klicu čime su sačuvane važne nutritivne supstance
  • Bogato je vitaminima E, B1, B2, B6, betakaroten
  • Sadrži minerale: flor, magnezij, kalcij, kalij, željezo, natrij
  • Prosječni sadržaj u 100 g: energija 1518 kJ, bjelančevine 12.0 g, ugljikohidrati 73.0 g, masti 7,0 g, vlakna 10.0 g

LJEKOVITOST

  • Pomaže u smanjenju rizika raka debelog crijeva
  • Posjeduje pojačano antioksidativno djelovanje
  • Smanjuje kolesterol i šećer u krvi
  • Poboljšava imunitet u stomaku
  • Jača stijenke crijeva
  • Preporučuje se trudnicama jer sadrži folnu kiselinu neophodnu za pravilan razvoj nervnog sistena fetusa
  • Upotrebljavaju ga oboljeli od gihta, anemije, Alzheimerove bolesti, bronhitisa, depresije, bolova u mišićima, nervoze, nesanice, osteoporoze