Naša brašna dobivena su iz selektivnog cijelog zrna mljevena ispod kamena, prosijana različitog spektra granulacija i kao takva idealna su za svakodnevnu upotrebu u domaćinstvu.
Heljda je jedna od najmedonosnijih biljaka koja se koristi u mlinarstvu. Bjelančevine u integralnom heljdinom brašnu su kvalitetnije nego u brašnu drugih žitarica. Bogata je esencijalnim aminokiselinama od kojih je najvažniji lizin (zaslužan za rast kostiju i obnavljanje krvi), fitonutrijentima koji produžavaju djelovanje vitamina C i djeluju kao antioksidansi, mineralima, vlaknima, vitaminima, proteinima koji imaju visoku biološku vrijednost.
Prije svega, lako je probavljiva i idealna za osobe sa poremećenom probavom, doprinosi održavanju normalnih razina šećera u krvi i ne izaziva značajne skokove inzulina, sadrži agrimin koji smanjuje rizik sterilnosti, smanjuje rizik od oboljenja raka, djeluje kao kofaktor za preko 300 enzima, pomaže kod crijevnih oboljenja, malokrvnosti i gojaznosti, pospješuje krvnu sliku uklanjanjem masnoće iz krvi.
Fino integralno heljdino brašno koristi se za izradu finijih peciva, palačinaka i tjestenine.
Nutritivne vrijednosti
Prosječni sadržaj u 100 g:
Proteini | 12 g |
Ugljikohidrati | 70 g |
Masti | 3 g |
Dijetalna vlakna | 9 g |
Minerali | K, P, Ca, Fe, Na |
Vitamini | B1, B2 |
Energija | 358 kcal / 1496 kJ |
Netto: 1000 g