Naša brašna dobivena su iz selektivnog cijelog zrna mljevena ispod kamena, prosijana različitog spektra granulacija i kao takva idealna su za svakodnevnu upotrebu u domaćinstvu.
Ječam je zrnasta biljka bez mirisa, brašnastog i slatkastog ukusa, svijetle boje, poznata kao tonik za jačanje živaca koji olakšava stres i uklanja umor. Bogata je vitaminom E, B5 (neophodan za metabolizam ugljikohidrata, masti i proteina), B12 koji je rijedak u sirovinama biljnog porijekla i manjim količinama vitamina A i D.
Ječmeno brašno je izvor topivih i netopivih dijetalnih valakana. Topiva vlakna su djelotvorna u snižavanju holesterola u krvi od kojih su najznačanija betaglukanska vlakna. Pored velikog sadržaja beta glukana, što je osnovna karakteristika sa stanovišta ljudske ishrane, obiluje i nezasićenim masnim kiselinama. Proizvodima od ječma se pripisuje dobar učinak u prevenciji plućnih i kardiovaskularnih bolesti. Posebno se preporučuje osobama koje osjećaju fizičku i psihičku iscrpljenost.
Nutritivne vrijednosti
Prosječni sadržaj u 100 g:
Proteini | 11 g |
Ugljikohidrati | 74 g |
Masti | 1,5 g |
Dijetalna vlakna | 10 g |
Minerali | P, Mg, Ca, K, Zn, Fe, F, Se |
Vitamini | E, B kompleks |
Energija | 345 kcal / 1443 kJ |
Netto: 1000 g