
Naša brašna dobivena su iz selektivnog cijelog zrna mljevena ispod kamena, prosijana različitog spektra granulacija i kao takva idealna su za svakodnevnu upotrebu u domaćinstvu.
Jedna u nizu mnogih prednosti rižinog brašna je ta što ne sadrži gluten, pa je kao takav proizvod namijenjen i osobama oboljelim od celijakije.
Vitaminsko-mineralni sastav rižinog brašna je od velike važnosti za ljudski organizam.
Prednosti ovog brašna se temelje na velikoj količini vlakana: spriječavanje opsipacije i olakšavanje rada crijeva uklanjanjem toksina i ostalih otpadnih tvari, smanjenje nivoa holesterola i triglicerida u krvnoj plazmi, regulacija nivoa šećera u krvi, eliminiranje viška tekućine iz tijela, regulacija krvnog pritiska i povećavanje elastičnosti krvnih žila, štiti od ateroskleroze, srčanog infarkta i nervoze.
Rižino brašno se smatra dijetalnim proizvodom i koristi se za hranjenje djece jer ne izaziva neželjene alergijske reakcije. Koristi se za izradu dijetalne tjestenine i služi kao baza za izradu pudinga.
Nutritivne vrijednosti
Prosječni sadržaj u 100 g:
Proteini | 7 g |
Ugljikohidrati | 77 g |
Masti | 1 g |
Dijetalna vlakna | 4 g |
Minerali | P, Mg, K |
Vitamini | B1, B2, B6 |
Energija | 355 kcal / 1485 kJ |
Netto: 1000 g