Naša brašna dobivena su iz selektivnog cijelog zrna mljevena ispod kamena, prosijana različitog spektra granulacija i kao takva idealna su za svakodnevnu upotrebu u domaćinstvu.
Sastojci: pšenično brašno T-1100, pšenične mekinje, obično integralno pšenično brašno, raženo brašno T-1250, zobene pahuljice, sjemenke suncokreta, sjemenke lana, sjemenke susama, brašno pržene raži, aditiv, so.
Uputa za pripremu: Izmiješati 20 g svježeg kvasca sa malo mlake vode, a zatim dodati: 500g mješavine za pastirski hljeb i 3 dl mlake vode. Sastojke miješati sve dok se ne dobije homogena masa. Tako dobijeno tijesto prekriti i ostaviti na toplom mjestu dok se volumen tijesta ne poveća za 50 %.
Tijesto premjestiti i okruglo oblikovati, pa isto ostaviti 20 min.
Peći na namašćenom limu u prethodno zagrijanoj pećnici na temperaturi od 220 °C u trajanju od 45 minuta.
Nutritivne vrijednosti
Prosječni sadržaj u 100 g:
Proteini | 12 g |
Ugljikohidrati | 67,91 g |
Masti | 3,30 g |
Dijetalna vlakna | 5,01 g |
Minerali | P, K, Ca, Mg, Fe, Zn |
Vitamini | E, B kompleks |
Energija | 354 kcal / 1481 kJ |
Netto: 1000 g