Naša brašna dobivena su iz selektivnog cijelog zrna mljevena ispod kamena, prosijana različitog spektra granulacija i kao takva idealna su za svakodnevnu upotrebu u domaćinstvu.
Spelta (krupnik, pir) je žitarica slična pšenici, iako joj je spoljašnji omotač zrna znatno tvrđi. Istraživanja su pokazala da mnogi ljudi koji su alergični na pšenicu nisu alergični na speltu, što je značajan razlog povratka ove žitarice u svakodnevnu ishranu čovjeka. U manjoj količini sadrži gluten. Brašno od spelte ima orašast i slatkast ukus i obiluje sadržajem dijetalnih vlakana i proteina. Manje je kalorična u odnosu na pšenicu. Zbog bržeg rastvaranja u vodi se, pri miješanju, dodaju manje količine vode i prisustvo glutena uvjetuje kraće miješanje tijesta. Speltino brašno služi za proizvodnju tjestenine, hljeba i različitih vrsta pekarskih proizvoda.
Nutritivne vrijednosti
Prosječni sadržaj u 100 g:
Proteini | 14,6 g |
Ugljikohidrati | 70,2 g |
Masti | 2,4 g |
Dijetalna vlakna | 10 g |
Minerali | Cu, Fe, Mg, Ma, Na |
Vitamini | niacin, tiamin, B12, B17 |
Energija | 401 kcal/1677 kJ |
Netto: 1000 g