Narodno integralno pšenično brašno

Naša brašna dobivena su iz selektivnog cijelog zrna mljevena ispod kamena, prosijana različitog spektra granulacija i kao takva idealna su za  svakodnevnu upotrebu u domaćinstvu.

Pšenica je najvažnija ljudska žitarica, druga po proizvodnji u svijetu, odmah nakon kukuruza. Integralno pšenično brašno je bogato glutenom, jednim od najboljih izvora primarnih bjelančevina, saharoze i maltoze. Vlakna reguliraju metabolizam, uspostavljaju hormonalni balans i potpomažu eliminiranje toksina i teških metala iz organizma. Bogato je vitaminom E (tokoferol) koji predstavlja vitamin mladosti i života, vitaminom A iz klice (vitamin rasta), vitaminom B1 za regeneraciju tkiva i nadoknađivanje energije, vitaminom B2 nužnim za metabolizam ugljikohidrata, masti i bjelančevina, vitaminom B3, B6. Popravlja vid, štiti kožu, pomaže razvoju zdravih zuba i kostiju, štiti ćelijsku membranu i antioksidans je koji prevenira kardiovaskularne bolesti i zloćudne tumore. Općenito, integralno pšenično brašno utiče na oporavak gastroenteritisa, enterokolitisa, detoksikaciju cijelog organizma, čišćenje crijeva, nadutosti, grčeva, kožnih i srčanih bolesti.

Nutritivne vrijednosti

Prosječni sadržaj u 100 g:

Proteini 13 g
Ugljikohidrati 72 g
Masti 2 g
Dijetalna vlakna 12 g
Minerali K, P, Mg, Ca, Fe
Vitamini E, B1, B2, B6, D, K
Energija 355 kcal / 1480 kJ

Netto: 1000 g