Narodno integralno raženo brašno

Naša brašna dobivena su iz selektivnog cijelog zrna mljevena ispod kamena, prosijana različitog spektra granulacija i kao takva idealna su za  svakodnevnu upotrebu u domaćinstvu.

Raž je biljka koja pripada porodici trava i specifična je po tome što se može koristiti bez ikakve prerade budući da ne sadrži vanjski zaštitini sloj. Raženo brašno je bogat izvor bjelančevina i vitamina B kompleksa (pantotenska kiselina i niacin), prehrambenih vlakana, minerala, kalcija, fosfora, fluora, željeza, magnezijuma, cinka, mangana, kalija i selena.

Pomaže kod održavanja nivoa holesterola, šećera i kao takav proizvod je jako prikladan za osobe oboljele od dijabetesa. Zbog velikog udjela mangana poboljšava rad nervnog sistema te štiti od štetnog djelovanja radikala na naš organizam. Zbog prisustva kalcija djeluje i na mišićni tonus našeg organizma. Integralno raženo brašno spriječava bolesti crijeva i krvnih sudova, poboljšava cirkulaciju i usporava starenje krvnih žila.

Pogodno je za osobe izložene stresu, trudnicama, dojiljama te starijim osobama. Često se koristi kao dodatak pšeničnom i kukuruznom pecivu i tako mu znatno produžava svježinu.

Nutritivne vrijednosti

Prosječni sadržaj u 100 g:

Proteini 9 g
Ugljikohidrati 76 g
Masti 1,5 g
Dijetalna vlakna 13 g
Minerali P, K, Ca, Mg, Fe , Zn
Vitamini E,B1 , B2 , B6 , D, K
Energija 354 kcal / 1481 kJ

Netto: 1000 g