Fino integralno heljdino brašno
Heljda je jedna od najmedonosnijih biljaka koja se koristi u mlinarstvu. Bjelančevine u integralnom heljdinom brašnu su kvalitetnije nego u brašnu drugih žitarica. Bogata je esencijalnim aminokiselinama od kojih je najvažniji lizin (zaslužan za rast kostiju i obnavljanje krvi), fitonutrijentima koji produžavaju djelovanje vitamina C i djeluju kao antioksidansi, mineralima, vlaknima, vitaminima, proteinima koji imaju visoku biološku vrijednost ...
Narodno integralno heljdino brašno
Heljda je jedn od najmedonosnijih biljaka koja se koristi u mlinarstvu. Bjelančevine u integralnom heljdinom brašnu su kvalitetnije nego u brašnu drugih žitarica. Bogata je esencijalnim aminokiselinama od kojih je najvažniji lizin (zaslužan za rast kostiju i obnavljanje krvi), fitonutrijentima koji produžavaju djelovanje vitamina C i djeluju kao antioksidansi, mineralima, vlaknima, vitaminima, proteinima koji imaju visoku biološku vrijednost ...
Fino intergalno rižino brašno
Jedna u nizu mnogih prednosti rižinog brašna je ta što ne sadrži gluten, pa je kao takav proizvod namijenjen i osobama oboljelim od celijakije. Vitaminsko-mineralni sastav rižinog brašna je od velike važnosti za ljudski organizam. Prednosti ovog brašna se temelje na velikoj količini vlakana: spriječavanje opsipacije i olakšavanje rada crijeva uklanjanjem toksina i ostalih otpadnih tvari, smanjenje nivoa holesterola i triglicerida u ...
Narodno integralno raženo brašno
Raž je biljka koja pripada porodici trava i specifična je po tome što se može koristiti bez ikakve prerade budući da ne sadrži vanjski zaštitini sloj. Raženo brašno je bogat izvor bjelančevina i vitamina B kompleksa (pantotenska kiselina i niacin), prehrambenih vlakana, minerala, kalcija, fosfora, fluora, željeza, magnezijuma, cinka, mangana, kalija i selena. Pomaže kod održavanja nivoa holesterola, šećera i kao takav proizvod je jako prikladan ...
Integralno raženo brašno tip 1250
Raž je biljka koja pripada porodici trava i specifična je po tome što se može koristiti bez ikakve prerade budući da ne sadrži vanjski zaštitini sloj. Raženo brašno je bogat izvor bjelančevina i vitamina B kompleksa (pantotenska kiselina i niacin), prehrambenih vlakana, minerala, kalcija, fosfora, fluora, željeza, magnezijuma, cinka, mangana, kalija i selena. Pomaže kod održavanja nivoa holesterola, šećera i kao takav proizvod je jako prikladan ...
Narodno integralno pšenično brašno
Pšenica je najvažnija ljudska žitarica, druga po proizvodnji u svijetu, odmah nakon kukuruza. Integralno pšenično brašno je bogato glutenom, jednim od najboljih izvora primarnih bjelančevina, saharoze i maltoze. Vlakna reguliraju metabolizam, uspostavljaju hormonalni balans i potpomažu eliminiranje toksina i teških metala iz organizma. Bogato je vitaminom E (tokoferol) koji predstavlja vitamin mladosti i života, vitaminom A iz klice ...
Integralno pšenično brašno tip 1100
Pšenica je najvažnija ljudska žitarica, druga po proizvodnji u svijetu, odmah nakon kukuruza. Integralno pšenično brašno je bogato glutenom, jednim od najboljih izvora primarnih bjelančevina, saharoze i maltoze. Vlakna reguliraju metabolizam, uspostavljaju hormonalni balans i potpomažu eliminiranje toksina i teških metala iz organizma. Bogato je vitaminom E (tokoferol) koji predstavlja vitamin mladosti i života, vitaminom A ...
Fino integralno ječmeno brašno
Ječam je zrnasta biljka bez mirisa, brašnastog i slatkastog ukusa, svijetle boje, poznata kao tonik za jačanje živaca koji olakšava stres i uklanja umor. Bogata je vitaminom E, B5 (neophodan za metabolizam ugljikohidrata, masti i proteina), B12 koji je rijedak u sirovinama biljnog porijekla i manjim količinama vitamina A i D. Ječmeno brašno je izvor topivih i netopivih dijetalnih valakana. Topiva vlakna su djelotvorna u snižavanju holesterola u ...
Narodno integralno kukuruzno brašno
Kao dio zdrave i ukusne bezglutenske ishrane, kukuruzno brašno je bogato vitaminima i mineralima. Sadrži mnogo antioksidanasa koji služe za uništavanje slobodnih radikala u našem organizmu, mnogo vlakana i proteina i zbog toga je hranjiv dodatak ishrani za vegane i vegetarijance. Lako se vari i dobro je za probavu jer sadrži nerastvorljiva vlakna: amilozu, celulozu, lignin i hemicelulozu , koja započinju proces fermentacije ...
Kukuruzni griz
Kukuruzni griz je dio ugljikohidrata iz kukuruza i ima veoma pozitivan uticaj na cjelokupno zdravlje čovjeka. Najčešće služi za pravljenje palente, poznatog jela koje ne sadrži gluten te je zbog toga mogu konzumirati i osobe oboljele od celijakije. Naročito je pogodna za ishranu beba, ljude koji paze na svoju tjelesnu masu i učinkovito pomaže rješavanju problema probavnog trakta. Sadrži brojne nutrijente i vitamine, prirodne masti (karitenoide) koji upravo ...
Narodno integralno speltino brašno
Spelta (krupnik, pir) je žitarica slična pšenici, iako joj je spoljašnji omotač zrna znatno tvrđi. Istraživanja su pokazala da mnogi ljudi koji su alergični na pšenicu nisu alergični na speltu, što je značajan razlog povratka ove žitarice u svakodnevnu ishranu čovjeka. U manjoj količini sadrži gluten. Brašno od spelte ima orašast i slatkast ukus i obiluje sadržajem dijetalnih vlakana i proteina. Manje je kalorična u odnosu na pšenicu.
Fino integralno zobeno brašno
Nijedno integralno brašno ne sadrži masne kiseline (oleinsku i linolensku) koje su raspoređene u idealnom omjeru kao integralno zobeno brašno. Bitno je naglasiti da sadrži male količine glutena. Prvak je u broju esencijalnih aminokiselina kao najmoćnijih izvora energije za svaki organizam, a navedene masne kiseline su odgovorne za razmjenu masnih tvari u organizmu, zaštitu od prekomjerne tjelesne težine i ...
Gotova mješavina za pastirski hljeb sa sjemenkama
Sastojci: pšenično brašno T-1100, pšenične mekinje, obično integralno pšenično brašno, raženo brašno T-1250, zobene pahuljice, sjemenke suncokreta, sjemenke lana, sjemenke susama, brašno pržene raži, aditiv, so. Uputa za pripremu: Izmiješati 20 g svježeg kvasca sa malo mlake vode, a zatim dodati: 500g mješavine za pastirski hljeb i 3 dl mlake vode. Sastojke miješati sve dok se ne dobije homogena masa. Tako dobijeno tijesto prekriti i ostaviti ...